In 2018 startte het ministerie van ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de campagne 'hey, het is oké'. Met deze campagne wilde VWS depressie bespreekbaar maken. Nu, bijna vier jaar later richt VWS de campagne op werkgevers om ervoor te zorgen dat werknemers minder vaak uitvallen door een burn-out, werkstress of psychische klachten.
43 procent van de mensen krijgt ooit zelf last van psychische klachten
Burn-out, depressie of angststoornis: 43 procent van de mensen krijgt ooit te maken met een psychische klacht waarbij hulp gewenst is. En dat speelt niet alleen op de werkvloer. Sterker nog, helaas komt het vaak voor dat medewerkers vanwege hun psychische klachten stoppen met werken. Terwijl is aangetoond dat werken juist in veel gevallen kan bijdragen aan herstel. In die lijn is het logisch dat wanneer werknemers met plezier naar hun werk gaan, in sommige gevallen psychische klachten en ziekteverzuim kan worden voorkomen.
Maak het bespreekbaar
Alle werkgevers hebben mensen in dienst met psychische klachten. Vaak weten ze echter niet welke medewerkers het betreft. Collega's durven het niet te vertellen vanwege de negatieve stempel. En leidinggevenden vinden het ook spannend om het bespreekbaar te maken; er rust nog altijd een taboe op. Uit een onderzoek van Trimbos blijkt dat 65 procent van de medewerkers stigma ervaart als het aankomt op psychische klachten. Helaas is die angst dus vaak nog terecht ook. Niet omdat men niet wil, maar omdat het moeilijk is kwetsbaarheden te bespreken. Voor beide partijen.
Hoe kun je als werkgever meer aandacht hebben voor psychische klachten?
Wat vinden je collega's echt belangrijk en fijn in hun werk(omstandigheden)? En wat levert juist stress op? Ga er over in gesprek en vraag het na. Misschien kun je zelf eens vertellen hoe dat bij jou werkt?
Kijk welke praktische ondersteuning je als werkgever kunt bieden: kan iemand tijdelijk minder werken, werken volgens een aangepast tempo of op een andere werkplek (juist wél op kantoor als dit moet?).
Denk mee met je collega's over hoe ze zaken die ze echt belangrijk vinden kunnen bereiken. Stel vooral vragen, niet te veel tips!
Stimuleer collegiale steun binnen teams, zorg dat collega's elkaar kennen en zorg voor openheid. Doe eens een werkoverleg zónder overvolle agenda en gooi met elkaar de benen op tafel!
Geef het goede voorbeeld. Jij bent ook maar een mens met al zijn (eigen)aardigheden. Jouw eigen kwetsbaarheid tonen zou zo maar eens veel waardering kunnen oogsten. Zo draag je bij aan de "psychologische veiligheid" binnen jouw team.
Het is uiteindelijk de persoonlijke keuze van een collega om wel of niet open te zijn over zijn of haar kwetsbaarheden. Belangstelling tonen en eigen ervaringen delen, kan bijdragen aan een klimaat waarin de taboe doorbroken wordt. Het is oké.
65 procent van de medewerkers ervaart stigma bij psychische klachten op de werkvloer
Let's talk about stress
Het motto van FiveSteps is let's talk about stress. Onze coaches en onze app stimuleren medewerkers het gesprek over stress en psychische klachten aan te gaan. Met diens levenspartner, met een collega of de leidinggevende. We helpen veerkracht en grip op (werk)stress te vergroten. Rustig en laagdrempelig, op het tempo van de medewerker.
Comments